تفاوت کانون وکلا دادگستری با مرکز وکلا قوه قضاییه
آشنایی با کانون وکلا دادگستری
در سال 1331 لایحه استقلال کانون وکلا در ۲۳ ماده به تصویب رسید که به سبب آن، کانون وکلا به طور مستقل تشکیل شد. این لایحه در سال 1333 در بیست و شش ماده مجددا به تصویب رسید. در سال ۱۴۰۰ آیین نامه شماره 9000/24975/100 تحت عنوان “آیین نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری” به تصویب رسید.
آشنایی با مرکز وکلا قوه قضاییه
در سال 1381 با استناد به ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه، آیین نامه اجرایی ماده 187 به تصویب رسید و مرکز وکلا قوه قضاییه به طور مستقل تاسیس شد. این مرکز در ابتدا با نام “مرکز امور مشاوران حقوق، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه” تشکیل شد که پس از اصلاح آیین نامه ماده 187 قانون برنامه سوم توسعه در سال 1397، تحت عنوان “مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده” تغییر نام داد.
مرکز وکلا قوه قضاییه، دارای 31 مرکز در استانهای مختلف کشور میباشد، همچنین این مراکز دارای هیات مدیره وکلای قوه قضاییه میباشند.
تفاوت کانون وکلا دادگستری با مرکز وکلا قوه قضاییه
روند اخذ پروانه وکالت در کانون وکلا دادگستری
روند اخذ پروانه وکالت در کانون وکلا دادگستری، مهم ترین تفاوت مرکز وکلای قوه قضاییه و کانون وکلا است که در این تیتر از مقاله حقوقی دینا، با استناد به آیین نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری و اصلاحات بعدی آن، توضیح داده خواهد شد.
فرد باید در موعد مقرر برای ثبت نام، اقدام به ثبت نام در آزمون کانون وکلای دادگستری یا همان اسکودا نموده، منابع درسی لازم برای این آزمون را مطالعه کند و حداقل هفتاد درصد امتیاز میانگین نمرات یک درصد حائزان بالاترین امتیاز (بر اساس نمره تراز شده) را کسب نماید.
سپس باید خود را با مدارک لازم، به کانون وکلای شهری که در آن قبول شده، معرفی کرده و سه مرحله لازم برای کسب پروانه وکالت را به عنوان وکیل کارآموز و در طی 15 ماه، طی کند. در مرحله اول، شخص باید برای مدت 2 ماه و حداقل پنجاه ساعت، در جلسات سخنرانی علمی و کارگاه های آموزشی شرکت کند؛
در مرحله دوم، فرد باید برای مدت 6 ماه، هر روز (جز روزهای تعطیل رسمی) و به صورت تمام وقت، در ساعات اداری، در مراجع قضایی حاضر شده و از یک پرونده دارای وقت رسیدگی یا در حال رسیدگی، گزارش تهیه نماید.
در مرحله سوم، فرد باید نزد وکیل سرپرست، کارآموزی کرده، حداقل 50 ساعت در جلسات سخنرانی شرکت نماید و تمام امور محوله از سوی کانون وکلا را انجام دهد. پس از اتمام دوره 15 ماهه کارآموزی، فرد باید در دو مرحله کتبی و شفاهی (مصاحبه) آزمون اختبار، شرکت کند و در صورت کسب حداقل نمره لازم، پروانه وکالت پایه یک دادگستری خود را از کانون، دریافت نماید.
نحوه دریافت پروانه در مرکز وکلای قوه قضاییه
نحوه دریافت پروانه در مرکز وکلای قوه قضاییه، کاملا تابع دستورالعمل های صادره در این خصوص خواهد بود و همین امر، یعنی روند وکیل شدن در این مرجع، از جمله تفاوت مرکز وکلای قوه قضاییه و کانون وکلا است. نحوه دریافت پروانه در مرکز وکلای قوه قضاییه عبارت است از:
در ابتدا، فرد باید در موعد مقرر، در آزمون کتبی برگزار شده از سوی این نهاد، شرکت کرده، منابع و دروس لازم را مطالعه نماید و در آزمون، قبول شود. پس از قبولی در آزمون کتبی، فرد باید برای مصاحبه شفاهی، در مراجعی که به وی، اطلاع رسانی خواهد شد، حاضر گردد. پس از قبولی در آزمون کتبی و مصاحبه شفاهی، طی مراحل زیر برای وکیل پایه یک دادگستری شدن، الزامی خواهد بود:
کارآموز باید به مدت دوماه، در دوره توجیهی؛ به مدت حداقل ۵۰ ساعت در دوره آموزشی-کاربردی؛ به مدت حداقل ۳۰ ساعت در همایش ها و سخنرانی های علمی که توسط مرکز یا هیات مدیره استانی برگزار می گردد، شرکت کند.
کار آموز باید در موضوعات حقوقی مختلف، اقدام به تهیه کار تحقیقی نموده و آن را در قالب سمینار یا اثر علمی و پژوهشی، ارائه دهد؛ سپس، طی مدت ۱۸ ماه، هر ماه ۴ روز (جمعا ۷۲ روز)، در جلسات دادگاه های حقوقی و کیفری، شرکت نماید و به تعداد 20 فقره، از پرونده های حقوقی و کیفری ای که در دادگاه های آن ها شرکت نموده، گزارش تهیه کند. شایان ذکر است که تمام امور وکالتی کارآموز، باید تحت نظر وکیل سرپرست وی باشد.
در پایان، کارآموز باید در آزمون وکالت پایه یک که در دو مرحله کتبی و شفاهی (مصاحبه) برگزار خواهد شد، شرکت نماید تا با کسب حداقل نمره لازم، پروانه وکالت پایه یک مرکز وکلا قوه قضاییه خود را از این نهاد، دریافت کند. در ادامه تفاوت مرکز وکلای قوه قضاییه و کانون وکلا و احتمال قبولی در آزمون برگزار شده از سوی هریک، توضیح داده خواهد شد.
تفاوت کانون وکلا دادگستری با مرکز وکلا قوه قضاییه